Certyfikat
Tak
infolinia techniczna:
700 - 1500
Anna - 511 461 002
Paula - 517 157 525
700 - 1500
22 571 61 61
UWAGA
TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU.
Powiat Sochaczewski / Gmina Iłów
Powidła z soku z buraków cukrowych, z dodatkiem owoców i dyni, to jeden z kulturowych śladów po osadnikach olenderskich. Polacy z terenów nadwiślańskich przejęli właśnie od olendrów metodę zagęszczania soku z buraka w kotle, do którego dodawano owoce (najczęściej jabłko i dynię). Tak powstał produkt, który od niemal 170 lat wytwarzany jest na terenach doliny środkowej Wisły.
Do produkcji powideł niezbędny był odpowiedni sprzęt - ciężkie żeliwne prasy, rozdrabniarki do buraków oraz miedziane kotły w których gotowano powidła.
Powidła olenderskie z uwagi na dużą ilość potasu zalecane są dla diabetyków, zaś ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych form żelaza polecane są przy anemiach oraz dla kobiet w ciąży.
Zapraszamy na stronę https://www.facebook.com/powidla.olenderskie/