Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie

22 571 61 61

infolinia techniczna: 

700 - 1500

Anna - 511 461 002
Paula - 517 157 525   

700 - 1500
22 571 61 61 

 

UWAGA

TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU.

Facebook Polski Ebazarek
Panel wystawcy

Powidła Olenderskie, słoik 200 ml (jabłka 15 %, dynia 5%, sok z buraków 80%)

Certyfikat

Certyfikat

Tak

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Przejma

Powiat Sochaczewski / Gmina Iłów

Powidła z soku z buraków cukrowych, z dodatkiem owoców i dyni, to jeden z kulturowych śladów po osadnikach olenderskich. Polacy z terenów nadwiślańskich przejęli właśnie od olendrów metodę zagęszczania soku z buraka w kotle, do którego dodawano owoce (najczęściej jabłko i dynię). Tak powstał produkt, który od niemal 170 lat wytwarzany jest na terenach doliny środkowej Wisły.
Do produkcji powideł niezbędny był odpowiedni sprzęt - ciężkie żeliwne prasy, rozdrabniarki do buraków oraz miedziane kotły w których gotowano powidła.
Powidła olenderskie z uwagi na dużą ilość potasu zalecane są dla diabetyków, zaś ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych form żelaza polecane są przy anemiach oraz dla kobiet w ciąży. 
Zapraszamy na stronę https://www.facebook.com/powidla.olenderskie/